MINISTAR PALADINA URUČIO TVRTKI STAMBENO KOMUNALNO d.o.o. UGOVOR O ENERGETSKOJ OBNOVI ZGRADE U VRIJEDNOSTI 4,9 MILIJUNA KUNA

MINISTAR PALADINA URUČIO TVRTKI STAMBENO KOMUNALNO d.o.o. UGOVOR O ENERGETSKOJ OBNOVI ZGRADE U VRIJEDNOSTI 4,9 MILIJUNA KUNA

 

Ivan Paladina uručio je u Splitu 14 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu višestambenih zgrada u četiri dalmatinske županije među kojima i tvrtki Stambeno komunalno d.o.o. iz Šibenika. Ministar je ugovor uručio direktoru tvrtke Marinu Koudeli, a ugovor se odnosi na višestambenu zgradu Petra Preradovića 9 u Šibeniku na predjelu Baldekina. Ovlašteni upravitelj zgrade, tvrtka Stambeno komunalno pripremila je i prijavila projekt, a ukupna vrijednost radova energetske obnove iznosi  4.768.335,80 kuna, od čega su dodijeljena bespovratna sredstva u vrijednosti od 2.806.876,63 kuna.

– Velika je zainteresiranost suvlasnika za energetsku obnovu zgrada na području Šibensko –  kninske županije zbog ogromnih ušteda energije koje idu i do 80 posto, posebno sad u energetskoj krizi. Pripremamo novih sedam projekata za novi natječaj koji je predviđen početkom iduće godine, a još 2017.godine imali smo projekt energetske obnove zgrada koji je uspješno završen, te su suvlasnici i više nego zadovoljni – ističe direktor tvrtke Stambeno komunalno Marin Koudela navodeći kako se ovim ugovorom nastavlja pozitivan slijed kojim tvrtka STANMBENO KOMUNALNO d.o.o. prijavljuje višestambene zgrade za energetsku obnovu čime se postižu znatne uštete u kućanstvima, ali i povećava se vrijednost samih stanova i zgrade u cijelini.

– Za energetsku obnovu višestambenih zgrada Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine osiguralo je 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Temeljem natječaja iz travnja ove godine donesene su odluke o financiranju za 93 višestambene zgrade te je dosad potpisano više od polovice ugovora od kojih se 20 odnosi na dalmatinske županije. Ukupna vrijednost tih 20 projekata iznosi gotovo 100 milijuna kuna,  od čega bespovratna sredstva iznose 58,5 milijuna kuna – izjavio je ministar Paladina prilikom svečane dodjele dodajući kako je Vlada usvojila zaključak kojim se osigurava gotovo milijardu kuna za energetsku obnovu i povećanje energetske učinkovitosti višestambenih zgrada i obiteljskih kuća do kraja iduće godine.

Zgrada na predjelu Baldekina, na koju se odnose dobivena sredstva, izgrađena je 1965. godine i sastoji se od 40 stambenih jedinica i jednog poslovnog prostora. Zbog velike potrošnje primarne energije uzrokovane starošću objekta, nepostojanjem toplinske izolacije ovojnice zgrade i hidroizolacije ravnog krova zgrada će nakon izvršene energetske obnove iz razreda „C“ prijeći u energetski razred „A“ čime će se postići ušteda od 68,80% te smanjti štetne emisije CO2.

 

U tijeku je natječaj za izvođača radova energetske obnove višestambene zgrade Vukovarska 6 u Drnišu koja se obnavlja preko Programa suzbijanja energetskog siromaštva koji uključuje korištenje obnovljivih izvora energije u stambenim zgradama na potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi za razdoblje do 2025. godine, a sama vrijednost radova iznosi 1.332.525,00 kuna i u cijelosti su bepovratna sredstva.